Το πλεονέκτημα του Σουν Τσου

Σε παλιότερο πόστ είχα αναφερθεί σε ένα διάσημο βιβλίο για τη στρατηγική, την Τέχνη του Πολέμου (εδώ στα ελληνικά), που φέρεται ότι έγραψε ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τσου. Γράφτηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και μεταφράστηκε στα γαλλικά το 1772 και στα αγγλικά μόλις το 1905. 


All warfare is based on deception.


Γενικά το βιβλίο είναι ενδιαφέρον και σκέφτηκα ότι θα είχε νόημα να περάσω κάποιες φράσεις του βιβλίου που σχετίζονται με το αντικείμενο του blog, σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής. Είναι πολύ λεπτομερές και πραγματικά αποτελεί ιδανικό οδηγό για τις μάχες σώμα με σώμα που γινόταν στην εποχή του. 


Ο Σουν Τσου λοιπόν στο πρώτο κεφάλαιο (είναι 13 συνολικά) Making of Plans λέει: Υπάρχουν πέντε αρχές για μελέτη (από το στρατηγό), οι δύο εκ των οποίων είναι command (διοίκηση) και discipline (πειθαρχία). Η διοίκηση αποτελείται από τις σοφία, ακεραιότητα, συμπόνια, κουράγιο και αυστηρότητα. Η πειθαρχία είναι οργάνωση, αλυσίδα εντολών και έλεγχος εξόδων. Ο Σουν Τσου με την πειθαρχία ορίζει τις βασικές αρχές διοίκησης επιχειρήσεων και με την διοίκηση, ουσιαστικά αναφέρεται στους ανθρώπινους πόρους.
Οι άλλες τρεις αρχές για το σχεδιασμό, σύμφωνα με το στρατηγό Σουν, είναι ο Τρόπος, που κάνει τους ανθρώπους να είναι ένα με τους ηγέτες τους, ο Παράδεισος, που ουσιαστικά είναι η ισορροπία (αναφέρει το Yin-Yang, το ζεστό και το κρύο) και τελευταίο η Γη, που είναι ο υπολογισμός των μετρήσιμων πραγμάτων (ύψος και βάθος, απόσταση και εγγύτητα, έδαφος). 


Ο Ηγέτης 
Ο ίδιος ο ηγέτης πρέπει να έχει τον Τρόπο, να είναι ένα με την ομάδα του. Όποιος υπολογίσει και τις πέντε αρχές σωστά, θα κερδίσει. Η νίκη είναι στην πλευρά που έχει υψηλότερο σκορ στους υπολογισμούς πριν από την μάχη. 
Για τον πόλεμο, ο Σουν Τσου λέει ότι υπάρχουν επίσης πέντε βήματα που καθορίζουν την έκβασή του: 
Μέτρηση, 
Εκτίμηση, 
Υπολογισμός, 
Σύγκριση, 
Νίκη. 


Επίσης υπάρχουν και πέντε παγίδες για έναν Στρατηγό:
Απερισκεψία, που οδηγεί στην καταστροφή 
Δειλία, που οδηγεί στην αιχμαλωσία 
Ιδιοσυγκρασία που είναι επιρρεπής σε προκλήσεις 
Ευγένεια και λεπτότητα, που τείνει στην ντροπή, 
Υπερβολική έννοια για τους άντρες, που οδηγεί σε μπελάδες. 



Ο χρόνος 
Η ταχύτητα είναι η ουσία του πολέμου. Για το χρόνο της μάχης ο Σουν Τσου λέει: ότι έχει ακούσει ότι η βιασύνη μπορεί να είναι τρέλα- αλλά δεν έχει δει αργοπορία που να ήταν σοφή



Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Το στρατηγικό έδαφος είναι αυτό που προσφέρει πλεονέκτημα. Σε αυτό δεν επιτίθεσαι, λέει ο στρατηγός, αλλά προφανώς περιμένεις (;) Επί της ουσίας η αρχή του Σουν Τσου είναι κινήσου σύμφωνα με το πλεονέκτημα και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία. Αυτή είναι η δυναμική που θα αναδείξει τον νικητή και πάνω στη δημιουργία, υπολογισμό και εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος μπορώ να πω ότι βασίζεται όλο το περιεχόμενο του βιβλίου. Προφανώς το πλεονέκτημα για τον ίδιο, ήταν η συγκέντρωση όλης της γνώσης σε ένα βιβλίο... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηγεσία με όραμα

Εισαγωγικό στην ηγεσία

Στρατηγική και το στρατηγικό μάνατζμεντ