Ηγεσία με όραμα

Ο Ηγέτης εκτός από διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να έχει το πρωταρχικό και το πιο βασικό για την ορθή άσκηση ηγεσίας: το όραμα. Και δεν αρκεί μόνο να το διαθέτει ο ίδιος, αλλά πρέπει να μπορεί να το μεταδίδει και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Ο ηγέτης αφού γνωρίζει το που πρέπει να πάει η ομάδα, θα πρέπει να πείσει τα μέλη της ότι και ο ίδιος μπορεί να τους οδηγήσει, αλλά και ότι μπορούν όλοι μαζί να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα. Εξάλλου αυτό θα τον κρίνει τελικά ως ηγέτη. Για να τους πείσει για αυτό, θα πρέπει να συζητήσει μαζί τους.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Boyatzis, ο ηγέτης με όραμα ξεκινά το διάλογο για να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να θυμηθούν τα όνειρά τους και τους λόγους για τους οποίους θέλησαν να το ακολουθήσουν. Τους βοηθάει έτσι να εκφράσουν (μέσω αυτού) και τις ελπίδες τους για το μέλλον. Για να το πετύχει αυτό και να γίνει έτσι και αποδεκτός και πιστευτός, πρέπει να έχει ο ίδιος απόλυτη πεποίθηση σ’ αυτό που θέλει να πετύχει. Απαιτείται άρα να έχει α) αυτοπεποίθηση και β) ενσυναίσθηση.

Αυτοπεποίθηση όλοι γνωρίζουν τι είναι. Τι είναι όμως η ενσυναίσθηση; Στα αγγλικά η ενσυναίσθηση μεταφράζεται ως Empathy, μην έχοντας σχέση με την εμπάθεια  όπως τη χρησιμοποιούμε στα νέα ελληνικά. Στα ελληνικά βρίσκουμε ότι η ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση και βαθιά επικοινωνία με τον άλλον. Με πιο απλά λόγια, η ικανότητα που μπορούν τα άτομα να επικοινωνήσουν "συναισθηματικά". 
 
Από τις δεξιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης (αυτο-επίγνωση και αυτο-συναίσθηση) , η ενσυναίσθηση είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τον ηγέτη – οραματιστή.
Χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση ο ηγέτης μπορεί να ζωντανεύει τις κοινές αξίες που τους έχουν φέρει όλους στο συγκεκριμένο χώρο. Τους ενθαρρύνει να παρατηρούν το πώς ασκώντας το έργο τους, βοηθούν την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. 

Δε φτάνει άρα μόνο να έχει το όραμα ο ηγέτης, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει ο ίδιος και τον εαυτό του (αυτοεπίγνωση) και τους στόχους της ομάδας (κοινωνική επίγνωση), και έπειτα μέσω της ενσυναίσθησης, πρέπει να περάσει στα μέλη της ομάδας το όραμα του, για να πετύχει την αρμονική συνεργασία όλων και τη θετική διάθεση προς τον κοινό στόχο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισαγωγικό στην ηγεσία

Στρατηγική και το στρατηγικό μάνατζμεντ